Stedentrip naar Rome

Rome algemene informatie

De Italiaanse hoofdstad Rome is een hele bijzondere stad om te bezoeken. Overdag lijkt het alsof dit één groot openluchtmuseum is; ’s avonds verandert Rome in een levendige en bruisende stad vol rumoerige terrassen. Er is in Rome genoeg te zien om je meerdere dagen te vermaken. Zo heb je de St. Pieterskathedraal en de Vaticaanse Musea. Bij het Colosseum en het Forum Romanum haal je herinneringen op aan de wereldmacht die Rome ooit was. Tussendoor kun je uitrusten op gezellige terrassen op het Piazza Navona of in Trastevere, waar je ongetwijfeld van een heerlijke Italiaanse cappuccino geniet. Kortom, de tijd in Rome vliegt voorbij!

Cultuur en bezienswaardigheden

Het beroemdste gebouw van Rome is ongetwijfeld het Collosseum, gebouwd op de plek waar ooit een enorm standbeeld van keizer Nero verrees. In dit ovale amfitheater werden tijdens het Romeinse Rijk de gladiatorengevechten gehouden. Een groot deel van het theater is nog intact en kan bezocht worden. Tegenover het Collosseum ligt het Forum Romanum. Dit was ooit het hart van het Romeinse Rijk. Hier liggen de ruïnes van paleizen, van tempels en markten, hoewel er weinig meer herkenbaar is. Grenzend aan het Forum Romanum ligt het Capitool met het door Michelangelo ontworpen plein. De ruïnes op het Capitool zijn grotendeels bedekt door de middeleeuwse paleizen waar nu de Capitolijnse musea in gevestigd zijn. In de musea zijn fraaie kunstwerken uit de Romeinse oudheid bewonderen. Via het drukke verkeerskruispunt Piazza Venezia loop je vanaf het Capitool de oude binnenstad van Rome in. De smalle straatjes brengen je naar het oude Pantheon; ooit een Romeinse tempel, nu een kerk en een bezienswaardigheid vanwege het enorme gat in het ronde dak. Iets verderop ligt het levendige Piazza Navona met al haar terrassen, straatartiesten en schilders. Ook de bijzondere Trevi Fontein is dichtbij. Wie een muntje over zijn schouder in de fontein gooit, zal ooit terugkeren naar Rome! De Spaanse trappen zijn zeker de moeite waard. Dit is een ideale plek om met een Italiaans ijsje de mensenmenigte te bestuderen. Wie genoeg heeft van de drukte, kan de rust opzoeken in het uitgestrekte park rondom Villa Borghese. Aan de overzijde van de Tiber ligt Vaticaanstad. Hier vind je de St. Pietersbasiliek, een enorme kathedraal die lange tijd de grootste ter wereld was. Kunstliefhebbers brengen zeker een bezoek aan de Vaticaanse Musea, waarvan de Sixtijnse Kapel wel de bekendste is.

Eten en drinken: Restaurants

De typisch Italiaanse gerechten, zoals pizza en pasta zijn volop te vinden in Rome. Op een gezellig terras in het centrum lijken deze echter nog beter te smaken! Italië staat ook bekend om het heerlijke Italiaanse ijs, wat ook in Rome niet ontbreekt. Diverse gelataria’s bieden talloze smaken aan van het verkoelende schepijs. Een typisch gerecht uit Rome is saltimbocca alla romana, een traditioneel gerecht van kalfsvlees met ham en salie. Ook ossobucco, een gerecht van kalfsschenkels, stamt origineel uit Milaan maar staat ook in Rome op veel plekken op de menukaart. Iets drinken in Rome doe je vooral bij één van de koffiebars. Wie voordeliger uit wil zijn, drinkt zijn drankje staand bij de bar; dit is goedkoper dan wanneer het op het terras geserveerd wordt.

Winkelen

Winkelliefhebbers kunnen in Rome hun hart ophalen! Je vindt hier talloze winkels en bekende modehuizen. De meeste winkels vind je in het gebied rond de Spaanse trappen. De Via del Corso en de Via Frattina zijn straten waar je veel bekende winkelketens tegenkomt. Voor de chique modemerken als Gucci, Armani en Burberry ga je vooral naar de Via Condotti, waar alle beroemde merken op een rij vindt. Een andere bekende winkelstraat is de Via Nazionale, waar kledingwinkels afgewisseld worden door souvenirshops. Een levendige markt vind je op het Campo de Fiori, naast het Piazza Navona. Hier wordt dagelijks een markt gehouden waar je verse groente en fruit, kruiden, souvenirs, bloemen en andere zaken kunt kopen. Op zondag wordt er in de wijk Trastevere een vlooienmarkt gehouden, waar onder andere kleding, boeken en sieraden aangeboden worden.

Uitgaan

In het prachtige Teatro dell’Opera kun je naar optredens van het Rome Opera Ballet. In de talloze kerken van Rome worden veel klassieke concerten gegeven. Ook vinden er in de zomermaanden veel concerten en festivals plaats in de openlucht, zoals bij de Termen van Caracalla. In de avond komt de wijk Trastevere helemaal tot leven. Overal gaan de terrassen open en vooral in de smalle straatjes rondom het Piazza di Santa Maria in Trastevere is het ’s avonds goed toeven. Ook in het oude centrum vind je veel terrassen en levendigheid, bijvoorbeeld op het Piazza Navona of het piazza voor het Pantheon. Voor de nachtclubs ga je het beste naar de wijk Testaccio of Ostiense.

Openbaar vervoer

Wie met het vliegtuig in Rome aankomt, kan met de Leonardo Express-trein naar station Termini reizen. Binnen Rome kun je met metro, tram of bus reizen. Het metrosysteem is in Rome lang niet zo uitgebreid als in bijvoorbeeld Londen of Parijs. Er zijn twee metrolijnen, maar het echte oude centrum bereik je het beste per bus of tram. Losse kaartjes zijn te loop bij bijvoorbeeld tabakswinkels of op metrostations. Ook is het mogelijk om een dagkaart of een meerdaagse kaart aan te schaffen, waarmee je onbeperkt toegang hebt tot het openbaar vervoer. In Rome vind je diverse taxistandplaatsen. Een taxi op straat aanhouden is niet zo gebruikelijk in Rome, maar ook niet onmogelijk. Zorg dat je in een witte taxi reist met op de deur een sticker van ‘Comune di Roma’; dit zijn de officiële taxi’s die over een taximeter beschikken.

Parkeergelegenheid

Rome is een erg lastige stad om met de auto te bereiken. Er geldt vaak een ‘Zona Traffico Limitato’: een gebied waar alleen bestemmingsverkeer in mag. Parkeren op straat is toegestaan maar over het algemeen zijn er weinig vrije plekken te vinden. Overal in het centrum geldt betaald parkeren. Er zijn wel parkeergarages in Rome, behalve in het oude centrum. Het is aan te raden om bij één van de metrostations buiten het centrum te parkeren en dan met openbaar vervoer naar het centrum te reizen.