Stedentrip naar Tallinn

Tallinn algemene informatie

Tallinn is de hoofdstad van Estland en tegenwoordig een populaire bestemming voor een stedentrip. Het oude middeleeuwse centrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet zonder reden. Je vindt hier de sfeervolle straatjes en pleinen met prachtige gebouwen, mooie doorkijkjes, de grote Dom van Tallinn en het oude stadhuis. Dankzij de vele bezienswaardigheden, musea, winkels, restaurants en cafés is Tallinn een aantrekkelijke stad om te bezoeken.

Cultuur en bezienswaardigheden

De grootste trekpleister van Tallinn is Vanalinn, het prachtige oude stadscentrum. Het centrum is omringd door de oude stadsmuren, waarbij er een aantal torens nog bewaard is gebleven. Het Raadhuisplein is een knus plein met gezellige terrasjes en het mooie oude raadhuis. In de straatjes rondom het plein vind je talloze restaurants en cafés. Aan de koopmanshuizen en oude pakhuizen is het rijke handelsverleden van Tallinn te herleiden. Het Toompeakasteel, waar nu het parlement van Estonia is gevestigd, ligt bovenop de Domberg, naast de prachtige Alexander Nevski-kathedraal. Er zijn ruim zestig musea in Tallinn, waaronder het KUMU, een uitgebreid kunstmuseum dat in een modern gebouw gehuisvest is. Iets buiten het oude centrum van Tallinn ligt het openluchtmuseum Vabaohu, waar historische gebouwen te zien zijn. Breng zeker ook een bezoek aan het KGB Museum, dat in het voormalige hoofdkwartier in een hotel gevestigd is.

Eten en drinken: Restaurants

De keuken van Estland kent sterke Scandinavische invloeden, waarbij vlees een veel voorkomend ingrediënt is. Typische gerechten voor de lokale keuken zijn bloedworst, varkensvlees en hartige pannenkoeken. Je vindt in Tallinn niet alleen de traditionele Estse restaurants maar ook genoeg restaurants met de internationale keuken. Veel restaurants en cafés bevinden zich in de oude stad, vooral in de straatjes rondom het Raadhuisplein. Gemiddeld ligt de prijs voor een maaltijd in Tallinn iets lager dan in Nederland.

Winkelen

In de Oude Stad vind je talloze leuke en bijzondere winkels. Je kunt niet alleen terecht bij designerwinkels, souvenirwinkeltjes en leuke boetiekjes, maar ook de bekende winkelketens zijn in Tallinn neergestreken. Deze laatste vind je overigens vaak in één van de overdekte winkelcentra. De Katariina Käik is een bijzonder straatje, waar je in de middeleeuwse pandjes allerlei winkeltjes met handgemaakte koopwaar aantreft.

Uitgaan

De gezellige restaurants en terrassen van Tallinn liggen vooral in de Oude Stad. Langs de modernere Gedimino Prospektas liggen ook veel cafés, nachtclubs en discotheken. De Estonian National Opera is een prachtig Jugendstilgebouw dat dateert uit de vroege 20e eeuw. Hier vinden opera’s en balletten plaats. Verder kun je regelmatig festivals en evenementen in Tallinn bezoeken.

Openbaar vervoer

Tallinn beschikt over een goed openbaar vervoersnetwerk, waarbij de reiziger gebruik kan maken van trams en bussen. De Tallinn Card geeft gratis toegang tot het openbaar vervoer. Bovendien kun je hiermee diverse musea bezoeken. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een taxi. De prijs voor een taxirit is relatief laag. Spreek wel van tevoren een tarief af met de chauffeur om een hoge rekening achteraf te voorkomen.