Stedentrip naar Vilinius

Vilnius algemene informatie

Vilnius is de fraaie hoofdstad van de Baltische staat Litouwen. De stad werd zo’n zevenhonderd jaar geleden gesticht en is prachtig gelegen aan de rivier Neris. Het oude centrum van Vilnius staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je vindt hier talloze oude kerken, smalle klinkerstraatjes en interessante musea. Ook zijn er diverse leuke cafés en restaurants in het centrum. Het centrum is niet zo groot, waardoor je eenvoudig langs de diverse bezienswaardigheden loopt.

Cultuur en bezienswaardigheden

De prachtige brede Gedimino Prospektus leidt naar de prachtige Vilnius Kathedraal aan het grote Cathedral Square. Los van de kathedraal staat de klokkentoren, die vroeger aan de stadsmuur van Vilnius verbonden was. Vanaf het Cathedral Square kun je de Gediminasheuvel beklimmen. Ook gaat er een kabelspoorweg naar de top van de heuvel, waar je de Gediminastoren vindt. Dit is het best bewaarde gedeelte van het vroegere kasteel dat hier stond en is een belangrijk nationaal symbool geworden. Het bekendste museum van Vilnius is ongetwijfeld het Museum of Genocide Victims, ook wel het KGB-museum genoemd. In dit voormalige gymnasium was eerst de Gestapo en later de KGB gevestigd. De voormalige cellen zijn in de oude staat bewaard gebleven en zijn ook te bezoeken. Een wat luchtiger museum is het Museum of Illusions; een interactief museum dat ook voor kinderen erg leuk is. Voor een stukje geschiedenis kan het Paleis van de Groothertogen van Litouwen bezocht worden. Ten zuiden van de Gediminasheuvel ligt het oude centrum van Vilnius, Pilies Gatvé. Hier vind je de smalle klinkerstraatjes, de souvenirwinkels en de vierhonderd jaar oude Vilniusuniversiteit. p>

Eten en drinken: Restaurants

Je vindt in Vilnius veel traditionele Litouwse restaurants, waar lokale gerechten als cepalini (een aardappelgerecht), skilandis (gerookt vlees) of blinai (aardappelpannenkoekjes) geserveerd worden. Er zijn echter ook diverse restaurants met internationale gerechten te vinden.

Winkelen

In het oude centrum vind je de winkelstraat Pilies in het oude centrum, waar je vooral winkeltjes met lokale producten en souvenirs vindt. De bekende winkelketens bevinden zich vooral aan de brede Gedimino Prospektas. Verder heeft Vilnius diverse overdekte shoppingcentra, zoals Akropolis, waar je niet alleen winkels aantreft maar ook een bioscoop en bowlingbaan.

Uitgaan

Tussen de vele winkels aan de Gedimino Prospektas vind je ook diverse restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Ook veel nachtclubs en discotheken liggen in de buurt van deze brede boulevard. In het oude centrum zul je veel meer knusse restaurants en bars tegenkomen. Ga zeker eens naar een theatervoorstelling in Vilnius. Het Nationaal Opera en Ballet Theater ligt ten noorden van de Gedimino Prospektas, vlakbij de rivier.

Openbaar vervoer

Wie op het vliegveld van Vilnius arriveert, kan eenvoudig een bus of trein naar het centrum nemen. De trein rijdt wat minder frequent dan de bus. Het centrum van Vilnius is niet zo groot, waardoor de meeste bezienswaardigheden wel aan te lopen zijn. Wie toch graag gebruik wil maken van het openbaar vervoer, kan zich met bussen verplaatsen. Ook kan men een taxi aanhouden. De prijs voor een taxirit is relatief laag. Toeristen kunnen een Vilnius City Card aanschaffen, waarbij gekozen kan worden voor een ticket mèt of zonder toegang tot het openbaar vervoer. De City Card geeft toegang tot diverse musea en tours en geeft korting bij restaurants, cafés, winkels, concerten en accommodaties.