Stedentrip naar Wenen

Wenen algemene informatie

Wie aan Wenen denkt, denkt aan beroemde componisten zoals Mozart, Strauss en Beethoven, aan het koninklijke hof van keizerin Sissi en aan de beroemde Lippizaner paarden van de Spaanse rijschool. Wenen is een imposante stad met veel bezienswaardigheden in en rond het centrum. Wie Wenen bezoekt, eet een Sacher Torte in Hotel Sacher, gaat winkelen in bijvoorbeeld de Mariahilferstrasse of bezoekt de levendige kermis in het Prater. Kortom, Wenen moet je gezien hebben!

Cultuur en bezienswaardigheden

De Weense Staatsopera staat als één van de beste ter wereld bekend. Voor tickets van een uitvoering moet je er op tijd bij zijn. Wil je dit prachtige gebouw graag van binnen bekijken zónder een optreden mee te maken? Het is ook mogelijk om een rondleiding door dit prachtige gebouw te krijgen. Langs de Ringstrasse vind je nog veel meer imposante en bekende gebouwen, evenals het Museum Quarter, waar diverse musea te bezoeken zijn. Ooit lagen hier de oude stadswallen van Wenen, nu vervangen door de drukke Ringstrasse. Ook de Spaanse Rijschool van Wenen, met de fraaie Lippizaner paarden, is een bezienswaardigheid. Tijdens de jarenlange opleiding streeft men naar een perfecte harmonie tussen ruiter en paard. Tegen het decor van de oude Hofburg komen de witte paarden extra mooi uit. Voorstellingen vinden regelmatig plaats in de fraaie Winterreitschule. Check echter voor uw bezoek wel de website van de Spaanse Rijschool om te zien wanneer er voorstellingen zijn. De Hofburg zelf is ook te bezoeken, evenals het Sisi Museum dat zich in één van de vleugels van de Hofburg bevindt. Hier bezoek je de keizerlijke vertrekken van keizerin Sisi en keizer Franz Joseph en wordt er uitgebreid over Sisi’s leven verteld. Op loopafstand van de Hofburg vind je de prachtige Stephansdom, de grootste kathedraal van Oostenrijk en zetel van de aartsbisschop van Wenen. Dit is één van de belangrijkste gotische bouwwerken van het land. Iets buiten het centrum van Wenen vind je het fascinerend mooie paleis Schloss Schönbrunn. Dit paleis diende vroeger als buitenverblijf van het Weense hof. Ook keizer Franz Joseph en keizerin Sisi verbleven regelmatig in Schloss Schönbrunn. In het paleis bevinden zich zo’n 1440 vertrekken. Enkele daarvan, zoals ook de keizerlijke zalen, zijn te bezoeken. Om het paleis ligt het prachtige Schlosspark, dat ook zeker een bezoek waard is. Loop zeker even de heuvel op naar de mooie Gloriette, vanaf waar je een bijzonder uitzicht over Schönbrunn en Wenen hebt. Onderdeel van Schönbrunn is ook de Tiergarten Schönbrunn. Dit is de oudste dierentuin ter wereld en dateert uit 1752. Desondanks is het een moderne en goed verzorgde dierentuin, met als één van de hoogtepunten de reuzenpanda’s.

Eten en drinken: Restaurants

In de vele restaurants en snackbars van Wenen kun je allerlei gerechten vinden, waaronder ook internationale invloeden duidelijk merkbaar zijn. Met name de Boheemse, Hongaarse, Slowaakse en Italiaanse keukens hebben zich met de Weense gerechten vermengd. Op een bijzondere plek ontbijten, dineren of koffiedrinken? Dan is het reuzenrad in het enorme Praterpark een aanrader, waarbij je van het uitzicht van maar liefst 65 meter hoog kunt genieten. Wel even reserveren van tevoren! In het reuzenrad in Prater kunt u genieten van het uitzicht op 65m hoogte. Het leuke aan dit reuzenrad is dat u er kunt ontbijten, dineren of kunt genieten van koffie met gebak. Het wordt aangeraden vooraf te reserveren. Bars & cafés: De Weense koffiehuizen zijn wijd en zijd vermaard. Het beroemdste taartje van Wenen is natuurlijk de Sachtertorte, een met abrikozenmarmelade gevulde chocoladetaart. Wie echter geen zin heeft om in de rij te staan bij het café van Hotel Sacher, zoekt één van de vele andere bekende koffiehuizen op, zoals bijvoorbeeld Demel Konditorei, Café Landtmann of Café Central..

Winkelen

Wenen heeft diverse grote winkelstraten, zoals de Graben, de Mariahilfer Strasse en de Kärtner Strasse, waar je zowel de haute couture van Prada en Chanel vindt als de bekende winkelketens Zara, Esprit en H&M. Wie op zoek is naar de leuke kleine winkeltjes, boetiekjes en galeries, moet zeker een bezoek brengen aan het wijkje Spittelberg. Daar vind je de smallere steegjes en klinkerstraatjes met bijzondere winkels en allerlei restaurants en cafés. De enorme Naschmarkt is ook een bezienswaardigheid in Wenen. Op dit fraaie plein vind je allerhande foodkramen uit alle hoeken van de wereld. Noten en zuidvruchten, olijven, groente en fruit maar ook traditionele Weense gerechten zijn op deze markt, die van maandag tot zaterdag gehouden wordt, te koop. Een stukje buiten het centrum, aan de zuidkant van Wenen, ligt het Shopping City Süd, wat één van de grootste winkelcentra van Europa is.

Uitgaan

Wie een avondje uit wil, gaat het beste naar de Joodse wijk bij de Bermuda Dreieck. Liever een avondje opera of muziek? Dan kan men naar de voornoemde Weense staatsopera. De muziek wordt vaak verzorgd door het Weens Philharmonisch Orkest. Ook de Wiener Sängerknaben hebben hun basis in Wenen en de hoge jongensstemmen zijn dan ook regelmatig ergens te horen. Er zijn diverse festivals in Wenen, zoals het Donauinselfest, dat plaatsvindt op een eiland in de Donau. Liever naar de film? Jaarlijks vertoont men op het Kino under Sternen-festival films in de buitenlucht. Ook de kerstmarkten van Wenen, Christkindlmarkt genoemd, zijn zeker een bezoek waard. Vanaf half november vind je overal in de stad de prachtig verlichte kerstmarkten, waarvan de markt bij Schloss Schönbrunn misschien wel de mooiste is!

Openbaar vervoer

Wenen heeft een uitstekend openbaar vervoernetwerk. De U-bahn omsluit een groot deel van het centrum en deze metro’s rijden met grote regelmaat. Kaartjes voor het openbaar vervoer zijn te koop bij automaten op de U-baanstations of bij tabakszaken. Wie verder buiten het centrum reist kan gebruik maken van de S-baan of van treinen of bussen. Reis je per taxi naar de luchthaven? Dan kan de prijs wel oplopen omdat er soms extra betaald moet worden voor bagage en voor de terugrit van de taxi. Verder liggen de taxiprijzen van Wenen redelijk gelijk met de Nederlandse prijzen.

Parkeergelegenheid

In Wenen vind je diverse parkeergarages maar ook veel parkeerplekken langs de straat. Aan de rand van de stad vind je de P+R-terreinen.