Home >> Fietsen en Wandelen

Fietsen in Gambia

Fietsen in Gambia

Veel mensen kennen Gambia alleen als zonneparadijs. Maar het land aan de westkust van Afrika heeft duidelijk meer te bieden dan het korte stripje met toeristenhotels langs de kust. Een leuke manier om authentiek Gambia te ontdekken is tijdens een fietsvakantie. Dat kan met Wim van Heeswijk. Weg van de toeristenstrip ontdek je het echte Gambia. Fietsend door de dorpen heb je al vrij snel contact. Dorpelingen zitten op matjes onder een grote boom. Hier worden ook belangrijke beslissingen genomen. Bantaba noemt men dat in Gambia. Een andere sociale ontmoetingsplek is de waterpomp.

Veilig en gemoedelijk

Kinderen zwaaien enthousiast: Toebab Toebab! (witte mensen). Het gaat allemaal heel gemoedelijk: Gambia is een veilig land. Hoewel je in de tropen bent zorgt de frisse oceaanbries voor aangename temperaturen om te fietsen. Een groot voordeel voor fietsers is bovendien het vlakke land. Een interessant deel van Gambia is de zuidkust. Als vissersbootjes het strand op komen stromen de bewoners toe om verse vis te kopen. Het dorp Kartong bij de grens met Senegal is een voorbeeld van een fotogeniek Afrikaans modeldorp.

Kleinschalig

Deze streek is door de Gambiaanse overheid aangewezen als ecotoerisme gebied met kleinschalige lodges, die vooral een toegevoegde waarde hebben voor de plaatselijke bevolking. en van deze lodges is opgezet door de Nederlander Wim van Heeswijk, die hier zijn paradijs heeft gevonden. Vanuit zijn lodge Soforal in Berending Village organiseert Van Heeswijk verrassende fietstochten onder begeleiding van een locale gids. De mooie en rustige omgeving van het dorp is ideaal om een eerste indruk te krijgen van de rijke cultuur van donker Afrika. Dankzij de plaatselijke gids kan van de gebaande wegen worden afgeweken en gaan deuren open naar verrassende ontmoetingen.

Vijfdaagse rit
Het programma gaat verder met een rit van vijf dagen van zuid naar noord langs de kust omhoog om kennis te maken met de diverse sferen. Deze georganiseerde reis, onderdeel van een trip van in totaal acht dahen, biedt behalve zon, zee en strand, óók kunst, muziek en dans en heel veel spontane ontmoetingen. De reis doet daarbij drie andere overnachtingadressen aan.

Beperkte afstanden
Om voldoende ruimte te bieden voor ontmoetingen en activiteiten is de fietsafstand kort: gemiddeld 20 kilometer per dag. De eerstvolgende reis vertrekt op 26 oktober 2012. Natuurlijk is het ook mogelijk een reis op maat voor u samen te stellen. Vanaf Schiphol kun je zowel met ArkeFly als met Corendon naar Gambia. De vliegtijd bedraagt zes uur.

Internet: www.soforal.nl/reizen