Home >> Fietsen en Wandelen >>

Wereldfietser is dagelijkse sleur zat

Fietsen over de hele wereld

Wereldfietsers, mensen die minimaal zes maanden achtereen met de fiets op reis gaan, doen dat omdat ze op zoek zijn naar een gevoel van vrijheid, levensvragen willen beantwoorden een sterke drang hebben om de wereld te ontdekken. Verder zijn ze werk en de dagelijkse sleur zat. Zo blijkt uit een onderzoek gepresenteerd tijdens de Fiets en Wandelbeurs. Ongeveer de helft van de wereldfietsers reist alleen. Vakantiefietsers, mensen die maximaal ca twaalf weken gaan fietsen, reizen in 85 procent van de gevallen met één of meer personen samen. Wereldfietsers zijn vaker mannen. Het onderzoek is uitgevoerd door Gwendolin Vrooland in het kader van haar studie Pyschologie aan de Universiteit van Twente.

De hele wereld

Wereldfietsers blijken niet eenmalig op deze manier op reis te gaan. Van de groep onderzochte personen had 35 procent al twee keer eerder een fietsreis van minimaal zes maanden gemaakt. Bovendien bezoeken zij letterlijk de hele wereld (behalve Noord- en Zuidpool). Dus ook Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en Australië, terwijl vakantiefietsers zich over het algemeen beperken tot Europa en Azië. De fietsers zijn van mening te moeten beschikken over doorzettingsvermogen en open te staan voor uitdagingen.avontuur. Zij hebben interesse in andere culturen hebben/zijn nieuwsgierig, en in staat zich aan te passen (improviseren/flexibel) en vinden dat 'sociaal' zijn een noodzakelijke eigenschap is.

Luxe niet belangrijk

Verder vinden ze dat je sportief moet zijn om zulke tochten te kunnen volbrengen, van de natuur/buiten zijn houden en moet je luxe niet belangrijk vinden. Een aantal mensen kiest voor de fiets omdat ze het idee hebben dan dichtbij de lokale bevolking te kunnen staan en een ultiem gevoel van vrijheid kunnen ervaren. Bovendien gaat het langzaam en hebben ze meer tijd om de omgeving in hun op te nemen.

Persoonlijkheidsverandering
De 'opbrengsten' van het (wereld)fietsen liggen hoofdzakelijk op het vlak van persoonlijkheidsverandering, vergroting van kennis en inzicht, contacten en financiële aspecten.

Emoties
Vrijwel alle fietsers schrijven, vaak ook op internet, over emoties, over hoe zij omgaan met bepaalde gebeurtenissen, over gevoelens van zelfontplooiing, overwinning en sterker worden.
Vrijwel alle Wereldfietsers hebben minimaal HBO niveau. Bij aanvang van de eerste reis ligt de leeftijd tussen 25 en 45 jaar.

3-3-2010