Langlaufen in Noorwegen

Langlaufer kiest voor de natuur van Noorwegen

In het witte Noorse landschap vindt de fervente langlaufer alles wat hij of zij zoekt. Bossen, bergen, maar vooral rust, ruimte en de perfecte natuurbeleving. 's Avonds wachten sfeervolle accommodaties, doorgaans geheel aan de loipe gelegen. Als gast in dit fraaie land verkeer je op de loipes in goed gezelschap. Je treft hier alleen maar gelijkgestemden: rustzoekers, natuurliefhebbers, sportievelingen die een gezonde beweging in de natuur op het programma hebben. Omdat Noorwegen een ruim land is met veel langlaufliefhebbers, kan je eigenlijk overal terecht. Loipes gaan er overal wel door het fraaie winterlandschap van heuvels, bergen en bossen. Voor toeristen hebben diverse regio's zo hun aantrekkelijke kanten door de fraaie loipes in de omgeving, de accommodatie of de langlaufmogelijkheden die er zijn. Er is veel keuze in dit in alle opzichten eindeloze land.

Langlaufen in Rondane

n Rondane, het berggebied ten noorden van Lillehammer, zijn veel mogelijkheden. De bergen zijn er fraai afgerond en het aantal loipes is zeer groot. Daardoor zijn er veel kortere of langere tochten te maken. Soms kun je ook een lunch gebruiken in een berghotel. Bij de Noren is dit gebied vooral populair voor gezinnen. Je komt hier dan ook alle leeftijden tegen. Ook baby’s van enkele maanden gaan gewoon mee in de pulka (langlaufslee). Een greep uit de mogelijkheden: Mysuseter, Kvamsfjellet, Venabygdsfjellet en  Høvringen. Stuk voor stuk leuke plekken om de natuur in de omgeving te verkennen.

Peer Gynt en hoog gebergte

Het Peer Gynt-gebied  is in het heuvelachtige Gudbrandsdalen. De streek is rijk aan tradities. Ook hier is het heerlijk stil en de hotels zijn zeer sfeervol. Je voelt je echt te gast, terugkerend na een lekkere tocht in de bosrijke omgeving.

In Jotunheimen ben je in het echte hooggebergte van Noorwegen, met de hopogste bergen van het land. Door de hoogte heeft het langlaufen heeft hier een uitdagend karakter.

Fjorden en bergen

In Fjord Norway hebben we de combinatie die Noorwegen zo uniek maakt: fjorden en bergen. Toeristen komen ervoor uit de hele wereld. Voss en Stryn zijn twee voorbeelden van van plaatsen waar je een bijzondere fjord-ervaring kunt opdoen. In het hart van Noorse bergland hebben we nog veel meer mogelijkheden. Spåtind bijvoorbeeld: vanuit het hotel zo de loipe in. Dat kan trouwens ook vaak op andere plekken, bijvoorbeeld in Hallingdal met ded plaatsen Ål, Gol en Geilo. Terwijl de omgeving rust biedt, zijn de plaatsen ook nog eens gezellig.

Lillehammer

In Oostelijk Noorwegen hebben ligt het Olympische Lillehammer, de stad van de beste winterspelen ooit. De gezelligheid van dit provinciestadje is gelukkig behouden gebleven: gemoedelijk, kleinschalig en sportief. Datzelfde geldt voor het mijnstadje Røros. Een langlaufvakantie in dit stadje dat op de werelderfgoederenlijst staat is onvergetelijk. 
In het zuidelijk Noorwegen ligt het fraaie Hovden, een afwisselende langlaufbestemming met een bosrijke omgeving in de bergen, waar de loipes vele kanten op gaan. Een eindeloze mogelijkheid aan keuzes waardoor je elke dag weer wat anders kunt doen. 

Aantrekkelijke loipes en duidelijk aangegeven

Het leuke van het langlaufen in het Noorse bergland is de grote afwisseling. Geen drukte van massatoerisme, maar rustige en fraaie loipes in de vrije natuur, die steeds weer een ander uitzicht bieden. Doordat de bergen niet extreem hoog en stijl zijn, zijn de loipes ook goed begaanbaar voor alle niveaus.  De loipes worden op de meeste plaatsen dagelijks opnieuw gespoord en zijn goed aangegeven. Leuk is ook om de loipes te kiezen bij het weertype van de dag. Wie van de zon wil genieten, neemt een keer niet de loipe door het bos, maar in het open berggebied. Bij wat meer wind, kan juist een toch door de bossen weer lekker zijn. In Noorwegen heb je het voor het uitkiezen. 

Meer info over langlaufen in Noorwegen. www.visitnorway.com